top of page

Bachelorprosjekt 
Løft blikket

Varighet: februar - juni 2024

Tema tilhørighet og inkludering

Samarbeidspartner: Røde Kors

Karakter oppnådd: A

 

Prosjektet startet vidt, med overordnet tema tilhørighet og inkludering med ensomhet og utenforskap som motpoler. 

Problemstilling ble iterert fem ganger underveis i prosjektet, og endelig problemstilling lyder som følger:

Hvordan kan Røde Kors engasjere ensomme mellom 25-40 år som ønsker å bidra og selv få hjelp, være aktive, lære noe nytt og bli kjent med nye mennesker?

Metoder brukt i prosjektet:

  • Refleksivitet og loggbok

  • Positive deviance (positive avvik)

  • Semistrukturerte dybdeintervjuer 

  • Deltagende observasjon 

  • Nærhetsgruppering 

  • Workshop 

  • Idepitch 

  • Avstemning 

  • Ideportefølje 

  • Prioriteringsmatrise 

  • Koding 

  • Brukerreise 

  • Service Blueprint 

  • Diverse modeller 

  • Brainstorming og tankekart 

  • Wireframing 

  • Storyboard 

  • Roadmap 

 

Det ble bl.a. utviklet flere modeller, en promofilm for endelig løsning og tjeneste, promoplakat, wireframes til endelig brukergrensesnitt og en prosessmappe på 70 sider som tar for seg hele prosessen fra A-Å. 

Alle illustrasjoner er tegnet av meg, og tilsammen i prosjektet ble det tegnet 146 forskjellige illustrasjoner.

Jeg er stolt av endelig løsning, og som et menneske som bryr seg om andres velvære, har prosjektet utviklet seg til noe jeg virkelig kan stå inne for. 

Prosess

Prosjektet fulgte den doble diamant som prosessrammeverk, med en dynamisk tilnærming der det beveget seg mellom de forskjellige fasene. 

Fase 1: oppdage

Det ble foretatt dybdeintervjuer med åtte privatpersoner i alderen 11-70 år, og fire aktører som aktivt jobber med det å fremme tilhørighet og inkludering. Deltagende observasjon og sekundærinnsikt ble også utført, og alt fra statistikk, forskningsartikler, litteratur og nyhetsartikler ble gjennomgått. Jeg ønsket å utforske hva tilhørighet og inkludering egentlig er, i hvilke situasjoner man føler på det/ikke føler på det og hva som skal til for å føle på det. Det hele tok også for seg ensomhet og utenforskap, stigma, solskinnshistorier, og til slutt gap og muligheter. 

Det ble benyttet nærhetsgruppering og koding som metoder for analyse av all innsikt, og primærinnsikt ble oppsummert i seks nøkkelfunn. All innsikt i denne fasen ble oppsummert i et slags tankekart. 

Fase 2: definere

Da det var på tide å snevre inn og definere, utforsket jeg noe mer ved hjelp av sekundærinnsikt og et til dybdeintervju. Dette hjalp meg å utvikle noen modeller, som igjen bidro til å definere hva problemet egentlig er, og for hvem. Hvilken målgruppe skulle prosjektet ta for seg? Med hensyn til tid, kapasitet og ressurser for prosjektet, måtte jeg begrense det ned til en aldersbestemt målgruppe.

I denne fasen ble også avholdt en workshop, og på dette tidspunktet ble Røde Kors inkludert i både research, brukerreise og service blueprint.

Da det til slutt var tid å analysere all innsikt ble funn fra del 1 og oppdagefasen smeltet sammen med ny innsikt fra denne fasen. Jeg satt da igjen med mine endelige nøkkelfunn

Etter workshop og nye funn, så jeg et behov for å foreta et intervju med en frivillig hos Besøkstjenesten til Røde Kors og å undersøke tjenesten noe mer.

 

Det var på dette tidspunktet Røde Kors ble inkludert i prosjektet, og derfor tar både brukerreise og service blueprint for seg et møte med Røde Kors. 

Fase 3: utvikle

Her beveget jeg meg inn i den utviklende fasen - også kalt "morrofasen" i mine øyne!

På workshop hadde vi sammen utviklet 10 ideer, og ved hjelp av avstemning stemt på de beste og plassert disse i en idematrise.  Basert på disse ideene, samt ny innsikt rundt Røde Kors og deres tjenester, ideutviklet jeg tre nye ideer med metodene brainstorming og tankekart. 

Helt til slutt ble alle de 13 ideene plassert i en ny idematrise, der de tre ideene med vurdert høyest gjennomførbarhet og verdi gikk videre inn i neste fase. 

Fase 4: levere

Jeg startet denne fasen med å presentere de tre ideene som var videre for en sentral nøkkelperson i Røde Kors. Jeg hadde tanker om å smelte ideene sammen til en endelig ide. Dette ble bekreftet som et riktig valg, og jeg endte derfor opp med mitt endelig løsningsforslag; Løft blikket - en ny tjeneste til Røde Kors. 

Jeg startet prototyping, både med storyboard til en promofilm, wireframes til brukergrensesnitt og til slutt en promoterende plakat for tjenesten. Dette ble testet på mange mennesker i flere runder. Deretter ble prototypene iterert og forbedret.

Til slutt endte jeg opp med high fidelity prototyper og en ferdig utviklet løsning.

Det ble også laget en implementeringsplan for utrulling av tjenesten basert på samtaler med en seniorrådgiver i Røde Kors. 

For det visuelle utrykket var det nødvendig å se på hvordan Røde Kors´eksisterende brukergrensesnitt så ut, og deres visuelle profil. Allikevel utfordret jeg noe, og hentet inspirasjon fra diverse andre tjenester.

 

Logo og navn på tjenesten ble testet og iterert flere ganger, og motiv og den generelle følelsen til promofilm og den promoterende plakaten ble planlagt ved hjelp av moodboard. Jeg tok alle bilder og videoer selv, og redigerte det hele basert på brukerinvolvering. 

Prototyper

Se promofilm for Løft blikket, skjermvideo av flow wireframes her, samt promoplakat her.

bottom of page